Stingarden

Stingarden Dari mana Rashid Bulan mendapat nama Siapa Sepiah mata smokey Kenapa abah dia buat tandas Stingarden adalah himpunan fiksyen dan separa fiksyen juga tidak pasti fiksyen atau bukan fiksyen Entri entri

  • Title: Stingarden
  • Author: Sinaganaga
  • ISBN: 9789675136375
  • Page: 419
  • Format: Paperback
  • Dari mana Rashid Bulan mendapat nama Siapa Sepiah mata smokey Kenapa abah dia buat tandas Stingarden adalah himpunan fiksyen dan separa fiksyen juga tidak pasti fiksyen atau bukan fiksyen Entri entri yang pernah atau belum pernah disiarkan menerusi blog Sinaganaga, pemenang pelbagai anugerah weblog tempatan Pandangannya di dalam melihat dunia kadang kala dari arah yanDari mana Rashid Bulan mendapat nama Siapa Sepiah mata smokey Kenapa abah dia buat tandas Stingarden adalah himpunan fiksyen dan separa fiksyen juga tidak pasti fiksyen atau bukan fiksyen Entri entri yang pernah atau belum pernah disiarkan menerusi blog Sinaganaga, pemenang pelbagai anugerah weblog tempatan Pandangannya di dalam melihat dunia kadang kala dari arah yang tidak kita sangka Dalam duka hidup, dia nampak sinar kelucuan, dalam kelucuan, dia nampak sinar kelucuan Stingarden ubat untuk hati hati yang resah, tidak kisah sesiapapun.Stingarden adalah himpunan entri entri nukilan Sinaganaga yang pernah disiarkan menerusi blog beliau sinaganaga Blogger yang memenangi pelbagai anugerah ini mencatatkan riwayat kehidupan manusia dalam sisi yang orang lain tidak terfikir nak pandang pun Kerana apa salahnya berlucu dalam duka, dan berlucu dalam lucu.

    One thought on “Stingarden”

    1. KUMPULAN entri blog ini patut diharamkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Stingarden ibarat membongkar kubur yang sebelum ini ditimbus, dikambus dan dihembus kesannya supaya setinggan yang ‘dibunuh’ oleh kemodenan mati tidak bernisan.Namun, Sinaganaga menyelongkar liang lahad setinggan itu, lalu mencampak-campakkan cebisan rangka setinggan di seluruh wilayah yang kini dicacak-cacak oleh bangunan dengan nama yang sangat asing.Ini adalah statement politik Sinaganaga yang sekian lama m [...]

    2. 02-04-2015Gara-gara mengemas buku untuk dijual saya terjumpa blook comel ini. Lama tersorok rupanya. :PHimpunan kisah dan entri yang dicedok dari blog Sinaganaga. Kisah-kisah tentang seputar kehidupan penulis di kawasan setinggan. Memang cukup menghiburkan walau ada ketikanya terselit juga sindiran halus berhubung isu-isu semasa yang tak pernah 'luput' ditelan waktu. Memang kena sangat buku ni dengan mood membaca saya yang macam kapal karam sekarang ni. Jujurnya saya mula mengenali Sol-jah setel [...]

    3. Buku comel ini masih dipinjam daripada Kak Ummu. Thanks sis ;)) Tak pasti sama ada ini dikira blook atau tidak, tapi sudah dinyatakan yang ini projek eksperimen oleh PTS ;DOk, mari kita mulakan. Stingarden adalah koleksi tulisan Sinaganaga yang pernah ada di dalam blognya. Agak-agaknya kalau aku kumpul resensiku ni dan bukukan ada orang nak beli tak? Eh! *tetiba* kih5Jujurnya aku tak baca tulisan Sinaganaga dalam blognya kerana aku lebih menjurus pada karya-karya novel online, malah berkecimpung [...]

    4. Terhibur membacanya. Awalan kisah, cukup menggeletek perasaan. Aku tertawa membacanya, sungguh, apa yang diceritakan Sinaganaga benar-benar dapat ku gambarkan. Sinaganaga sudah lama bertapak di KL, aku juga anak kelahiran Kuala Lumpur. Tulisannya santai, namun di sebalik segalanya tersirat pengajaran - maka kau kena menafsir bacaan tersebut, bukan sekadar bacaan semata-mata. Sebenarnya aku mengimpikan Sinaganaga menceritakan lagi kehidupannya semasa berumah di stingarden itulah, kerana itulah me [...]

    5. buku ni okey,cuma tak real sbb penulis bukan dr kwsn stingardendia bnyk amik cter orangso,ada yg best.a yg boringdan ada yg "apa dia tulis ni? arhh!!"Beli.Baca.Best!

    6. Aku tak berapa kenal Sinaganaga ni tapi kenal lah juga. Dia memang tak kenal aku. Aku pernah dengar dia borak tapi bukanlah dia borak dengan aku. Dia borak dengan kawan aku. Cara dia borak guna intonasi dan gaya yang bagi aku menarik. Jadi, aku baca buku ni dengan bayangkan Sinaganaga sendiri bercerita pada aku. Penceritaan akan jadi lebih menarik.Stingarden bercerita tentang setinggan pinggir bandar. Ceritanya ringan, berjenaka, sinis dan sarka. Sesuai untuk bacaan umum.

    7. Kisah-kisah tentang penulis dan keluarga beliau serta jiran tetangga tak lupa juga sahabat handai dirangkumkan dalam blook ini. Dari blog dijadikan buku. Ada kisah yang lucu Ada juga yang suam suam Ada juga yang menjentik akal fikiran. Kadangkala ada kisah yang sinikal. Tiga bintang sahaja sebab tak seperti yang aku jangka dan harapkan. Tak apalah

    8. Lepas habis baca buku ni, tengok balik muka depan sudut atas kanan kau, automatik dalam hati kau, it's obvious, bro! ha ha ha. tapi aku banyak imagine Zombi Kampung Pisang baca buku ni. mungkin sebab aku tak pernah duduk stingarden nor kuala lumpur. itu sahaja imaginasi kampung dengan nama penduduk yang pelbagai yang aku ada.

    9. Sinaganaga mempunyai satu style penulisannya yang tersendiri. Dan ini membuatkan buku ini bukan seperti buku-buku lain. Ada cerita yang ok, ada cerita yang agak bosan. Dan aku mengharapkan lebih sebenarnya.

    10. ada bahagian-bahagian cerita tentang kekalutan hidup di perumahan setinggan zaman 80an. bagus untuk mereka yang tak pernah merasa hidup susah.

    11. Saya beli dan baca buku ini di 'majlis' Kuala Lumpur Writers and Readers Festival 2012 (KLWRF). Nak habiskan masa menunggu waktu petang. Pendek sahaja buku ini. Sekali hadap boleh habis.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *