GANTUNG: 2

GANTUNG Dia membuka nota tu dan menunjukkannya pada Gibbs KJ turut menjenguk What does this mean tanya Gibbs Tak tahu Mungkin apa yang aku pernah buat kat sekolah Seriously Ray takkan kau rasa ni ada kena me

  • Title: GANTUNG: 2
  • Author: Nadia Khan
  • ISBN: 9789672128007
  • Page: 284
  • Format: Paperback
  • Dia membuka nota tu dan menunjukkannya pada Gibbs KJ turut menjenguk What does this mean tanya Gibbs Tak tahu Mungkin apa yang aku pernah buat kat sekolah Seriously, Ray takkan kau rasa ni ada kena mengena dengan sekolah Melainkan kau ada buat benda lain yang kitorang tak tahu, sampuk KJ Kalau bukan tu, aku kena mengaku semua kesalahan aku KesalahanDia membuka nota tu dan menunjukkannya pada Gibbs KJ turut menjenguk What does this mean tanya Gibbs Tak tahu Mungkin apa yang aku pernah buat kat sekolah Seriously, Ray takkan kau rasa ni ada kena mengena dengan sekolah Melainkan kau ada buat benda lain yang kitorang tak tahu, sampuk KJ Kalau bukan tu, aku kena mengaku semua kesalahan aku Kesalahan yang mungkin aku buat secara tak sengaja atau di bawah sedar Kesalahan yang aku buat lepas dah tinggalkan SMCGT dan aku jadi manusia heartless yang tak lagi korang kenal

    One thought on “GANTUNG: 2”

    1. *Cough!*Aku berbelah-bagi sama ada nak suka atau tak dengan buku ni.3.45* untuk Gantung: 2!Berbaloikah untuk mendapatkan naskah ini? Terpulang pada kalian. Tapi rasanya, peminat NK, kipas-susah-mati dan pendek kata memang ramai yang menunggu karya dari puan penulis ini. Jadi, terbitnya Gantung: 2 ini telah mengubat kerinduan mereka pada penulisan NK yang sempoi dan selalunya memang boleh tahan mengujakan. Perlukah baca Gantung yang pertama? Aku rasa, lebih baik korang baca dulu Gantung sebelum b [...]

    2. 3.75 starsTerhibur rasanya dengan gelagat KJ. Cheer up the gloomy atmosphere of this tale.And yes, rasa sedih tu tetap sama 😭😭

    3. The last time I read Gantung was in December 2013, and now ~ Gantung 2 several years after that. I could only remember that I loved Gantung so much that I was so excited for the sequel. But I couldn’t recall the plots to be honest. I recognized there were Gibbs, Ray, KJ and Troll but I barely knew what happened back then in the prequel. Gantung 2 gave a different atmosphere from what I felt when reading Gantung. I was quite disappointed for I had given a high expectation for this one. I don’ [...]

    4. This review is going to be in two languages (English and Malay)Format: EbookAfter I was done with the first book, I just needed to immediately get to the second one and it was worth it and it was pilihan yang paling brilliant.Buku sequel Gantung ni sememangnya best and mengandungi elemen-elemen in the first book. For example, the plot twists dan hubung kait watak-watak and their stories. The fact that I read this book in only one day surprised me. Cara penulisan yang sedap untuk dibaca dan to fo [...]

    5. Buku pertama lebih menarik ketimbang buku kedua ini. Selalunya begitulah walau di mana-mana penulisan bersiri pun. Cerita yang menarik. Tetapi tetap tak boleh lawan buku pertama. Penulis menulis mengikut gaya yang menarik; bagaikan si penulis berkata-kata dengan pembaca. Penulisan tidak skema membuatkan novel ini seperti bercerita.

    6. Benci dgn endingnya! ( îoî )HmmmDulu lepas habis baca Gantung, nangis jugak.Ni, lepas habis baca Gantung:2 pun nangis jugak.Tak tahulah nak kata happy ending atau sad ending.Rasanya aku prefer ending tergantung lg mcm Gantung dr Gantung:2 ni.Aku suka sebenarnya dgn storyline Gantung:2 sbb byk persoalan mengenai Ray dan Gibbs terjwb. Dan tak sangka kan"Gibbs pernah masak untuk aku. Pernah sekali aku bangun tidur - aku ingat yang aku tak pakai selimut malam tu, tapi bila aku bangun pagi ada seli [...]

    7. Sambungan kpd kisah sebelum ni, kali ini menceritakan bagaimana proses Ray aka Khalil nak move on. Bertahun juga Ray dengan budak hantu 2 ekor tu sampai kadang2 depa panggil dia abang 😂😂😂 Berat hati juga untuk menamatkan bacaan. Lps ni takkan ada gantung 3 pulakkan. Kecuali NK nak cerita pasal budak 3 ekor tu di alam sana. Troll yg bukan Troll tu apa yang bukan siapa Misteri!!!Renungan Jumaat.*Nilai Akhlak yang Baik*.Daripada an-Nawas bin Sam ‘an RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Keb [...]

    8. To be honest, aku lagi suka Gantung daripada Gantung 2. Mungkin sebab high expectation untuk Gantung 2. Overall, persoalan-persoalan dalam Gantung dah terjawab dalam Gantung 2 dan untuk yang rindu The Musketeers, boleh lah baca Gantung 2!

    9. GANTUNG 2 oleh Nadia KhanEditor Peruding: Hani SurayaGenre: Seram SosialKali ini gantung2 dinikmati dalam versi Bahasa Malaysia. Gantung 1 dari penulis ombak pertama Fixi sejak 2009 sudah memaparkan pengkisahan yang tidak pernah ada di rak buku Malaysia. Teknik segar dari penulis mampu membuat pembaca berhenti seketika dari buku buku di pasaran yang bernada biasa.Untuk menikmati buku ini Gantung 1 harus kamu jelajahi dahulu (no brainer advice). Naskah kali ini lebih matang dan tidak lari dari ke [...]

    10. “The problem with running from your past is that your past will always catch up to you. It’s your past; it’s a part of you. Macam mana kau nak lari?”From the way I see it, this whole book is about letting go and moving on. It sounds easy, right? But it's not. To shut down your emotion and pretend like nothing ever happened might appear easy but it's not a solution. It's a temporary escape from reality. Once your past comes back and haunt you, you can't keep on running. I know exactly wha [...]

    11. ( SPOILER ALERT) Losing a bestfriend(s) due to whatever occasions can actually be fatal. Hiding an unspoken pain is even worst, you can see everyone around you breathing well while you are drowning. You are an angel NK. Although i was put in between when i started reading this, lil bit disturbed by NK's too santai writing style and also need to recall everything in the previous book ( i remembered nothing weh except the fact that Deepa mati sebab suicide) and dah start questioning everything. Wh [...]

    12. Everything happens for a reason. Yep. Ada sebab kenapa Ray yang terselamat daripada 'insiden' tu. Danny. Secara jujurnya, lepas tamat baca tak tahu apa yang I rasa. Happy sebab Ray dah move on. Sedih sebab no more Gibbs and KJ. Rindu Troll jugak. I don't know. Bercampur baur untuk ending. Apa pun I still dalam mod cerita ni lagi. Paling tak boleh blah president time tu Kanye West kut lol. Dan, kurang 1☆ sebab permulaan cerita a little bit slow.

    13. Jalan cerita mantap. Unexpected ending jugak. Cuma kena baca dengan teliti sebab ada babak throwback yang kita mungkin terlepas pandang, so mungkin agak lost. Overall memang terbaik. Suka dengan persahabatan 4 sekawan ni, terutama bila ada flashback2 semasa dorang di sekolah. Boleh menangis bila baca. Gila tebal nilai friendship dorang. Kawan sampai mati kut (kecuali Ray sorang yang masih hidup).

    14. (;^;) Heavy breath sepanjang baca. I don't want this to end.Can't wait for the TV serials. Randy Pagalila as Gibbs and Ikmal Amry as Ray. Sesuai sangat!

    15. Sambungan the musketeers Hidup ini tak mudah bila kita hadap tragedi Tapi semuanya bwrlaku bersebab Kisah Ray yang tersekat dan tak boleh move on #gantung2 #nadiakhan #fixi #novelmelayu #bookreview #booklover #bookworm #bookstagram #hobisaya #reviewbukuolehsha #bookreviewbysha #bacaanjanuari2018 #bloggerbuku #blogger #bloggerperak #blogkasihkuamani #membacajambatanilmu

    16. Sequel yg plg menarik aku pernah baca. Kali ni x heavy sangat mcm novel dulu still kene bc dgn hati dan minda yg terbuka (kt depan pon dh tulis utk pembaca matang shj😉)Semua soalan2 dlm novel Gantung terjawab dlm nist best!👍🏻👍🏻👍🏻kenot move on nk bc blk novel Gantung😬

    17. Baru je habiskan buku gantung : 2 ni, and now tak tahu macam mana nak discribe perasaan masa baca buku ni,macam macam adadihrahramhappydan paling berat,perasaan sebak dan sayu lagi lagi part epilog bila dah tahu yang all of them dah move onn,ye.ng masing dah move onn. No more gibss more kjd no more troll but the musketeers will always be there with ray,deep in his heart.Susah sebenarnya nak move onn lagi lagi dengan orang yang kita paling sayangdi somehow can related how ray feels with my own li [...]

    18. Okay sedikit review picisan or resensi daripada aku untuk sequel kepada novel Gantung.Novel ini memang tidak menghampakan dan menjadi pelengkap sempurna untuk novel pertama. Jalan cerita still dibawa oleh 4 orang watak utama gantung iaitu Ray, Gibbs, KJ dan Troll tapi lebih memfokuskan kepada Khalil entirely.Khalil yang hidup kosong dan diselubungi perasaan bersalah selepas kenangan hitamnya di SMCGT menjadi paksi plot cerita Gantung 2 ni seluruhnya. Kalau diikutkan bahasa atau dialog yang digun [...]

    19. Akhirnya! Aku berjaya habiskan Gantung 2. Kesinambungan bagi prequel sebelum ini Gantung.Nadia Khan mengangkat watak Khalil sebagai peneraju utama dalam novel ini. Berbeza dengan Gantung, watak Gibbs lebih banyak diketengahkan.Tema yang diangkat masih sama; drama, friendship, love and humor. Ada juga sikit-sikit horror dan thriller tetapi tidak lah sehebat Gantung. Kalau kau carikan sesuatu yang horror dan thriller, Gantung 1 lebih seram dan ngeri. Bukan Gantung 2.Terdapat dua latar masa dalam n [...]

    20. Kerana 5 bintang terlalu sempurna, jadi aku meletakkan GANTUNG2 hanya 4 bintang sahaja. Dah bertahun aku tinggalkan GANTUNG, memang aku tak boleh nak cari gali tentang keseluruhan cerita tu. GANTUNG hanya memberikan aku bayangan samar tentang teater, budak sekolah, dan tali semata. Walaupun aku baca sinopsis GANTUNG2 sekalipun aku masih tak boleh nak ingat GANTUNG. Sampailah aku dah mula baca beberapa bab, baru aku dapat kembalikan memori tentang Ray, Gibbs, KJ dan Troll. Buku pertama dan kedua [...]

    21. Ahhh the long awaited book! Seperti mana, cadangan reviews yang lain, please baca the first book dulu. Memudahkan untuk faham jalan cerita buku kedua ni.So, kali ni Gantung: 2 mengisahkan macam mana Ray nak move on a few years after his friends were killed right before his eyes. He achieved his dreams to become a successful director but he can't completely move on from his Musketeers. At one point in this book, I almost though that Gibbs and KJ were still alive haha sebab watak diorang dalam ni [...]

    22. 1. Buku ni best untuk dibaca. Nadia Khan memang tak pernah mengecewakan pembeli dan pembaca karya beliau. Tahniah kerana berjaya menghasilkan Gantung 2 ini 2. Kebiasaan fiksyen yang ada sequel/prequel ni, pembaca akan membuat perbandingan dengan buku sebelumnya. Ternyata sengat Gantung 1 sangat berbisa jika dibandingkan dengan Gantung 2. Terutama dari segi jalan cerita. Untuk Gantung 2 ini, jalan cerita sangat mudah untuk di "predict" dan kurang menimbulkan rasa konflik ketika membaca. Ianya ber [...]

    23. Gantung 2, sambungan dari Gantung yg dikeluarkan pada tahun 2013. Jadi selama 4 tahun, aku tk expect penulis akan keluarkan kesinambungan cerita ni. Cerita kali ini lebih kepada kehidupan Khalil (nama Islam Ray), yg menjalani kehidupan beberapa tahun kemudian setelah peristiwa kematian rakan-rakannya di SMCGT. Kali ini hidupnya hanya dgn Gibbs dan Kj yg tk move on2 lagi. (Troll juga ada cuma , boleh baca sendiri) Bagi aku cerita ni sama best dgn Gantung yg pertama. Elemen persahabatan masih lagi [...]

    24. Finally went out and bought this. Gotta admit that I was fangirling the whole time. Okay, I was mostly fangirling because I was out watching Spiderman: Homecoming. Tom Holland is current bae, while Gibbs is a close second.I could not have imagine a more perfect ending for the ghosts and Ray. Really, kudos to Madam Nadia.She managed to incorporate humor into issue that is seldomly talked about such as suicide and grief. Not to mention survivor's guilt. Oh and I love Ray now. I feel like a cougar [...]

    25. Pelengkap cerita untuk Gantung. Aku baca Gantung 2 sejurus selepas aku baca Gantung. Nak sangat tahu apa jadi seterusnya. Nadia Khan pandai bermain dengan teka-teki dan meninggalkan tanda tanya dalam setiap novel beliau yang buatkan aku berterusan baca tanpa henti. Aku habiskan baca buku ini dalam masa 2 hari! Dan yess, I'm satisfied with the ending <3 Terima kasih NK untuk penulisan ini. Keep writing because I'm one of your fan now <3 "Kadang-kadang garisan antara ‘kebenaran’ dan ‘s [...]

    26. Nadia Khan ada power dalam stail penulisan dia - yang mana, tak ramai penulis di negara kita ni ada. Dia boleh masuk dalam setiap jiwa karakter sampaikan kita akan rasa ditempatkan dalam kasut setiap watak, perasaan dan dialognya. Aku suka plot yang cantik bila digabungkan cerita sebelum Khalil ke SMKCGT dan beberapa tahun selepas dia 'dapat balik' kawan-kawan dia. Karakter Khalil lebih strong kali ni, lebih reasonable, matang dan on point.

    27. 3.55 StarsI remembered giving Nadia Khan's Gantung a 5-Stars rating, no doubt Gantung is one of the best books she ever written so far which leads to my utmost disappointment to its sequel. Nevertheless, it's a joy to read about The Musketeers again; Ray, Gibbs, KJ & "Troll". Reminiscing the present and the past of the glory and gloomy days, in the right state of mind and in not ah, what a ride.My heart wants another Gantung 3, but let's end it here to avoid further heartache, yes?

    28. amazing as always from nadia khan👏if the previous book (Gantung) make me fall hard for Gibbs, this book make me like KJ more than Gibbs (he still sweetheart tho) naive and slow brain still couldnt guess what is the meaning behind 'cookies'😂that ending tho*****spoilers alerts*****i still confused, Danny tu sebenarnya anak sape? Gibbs ke Ray?😌

    29. Bagi aku penamat Gantung dah cukup sempurna tanpa perlu adakan sequel. Mungkin ada beberapa persoalan dijawab dalam Gantung:2, tapi kadang-kadang persoalan tu lagi bagus kalau dibiarkan saja berlegar.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *